Författarbesök av Sanna Juhlin

Idag började dagen med att vi fick besök av författaren Sanna Juhlin. Hon berättade för eleverna om hur det är att arbeta som författare och visade böcker som hon skapat sedan hon var åtta år gammal. Eleverna blev mycket inspirerade och många nämnde att de också ville bli författare. Vill du läsa mer om Sanna Juhlin och hennes författarbesök så hittar du henne här.

Innan Sannas besök så läste vi hennes bok ”Elaka fröken fårskalle” som handlar om en klass vars lärare går på mammaledighet. De får då en ny lärare som de har bestämt sig för att inte tycka om. Eleverna visar sitt missnöje genom att vara elaka mot den nya läraren. Boken generade bra samtal i elevgruppen och de fick bland annat diskutera om vuxnas känslor i förhållande till barns känslor och vad som är okej att göra mot någon annan och inte oavsett ålder.

På eftermiddagen hade vi som vanligt högläsning. Då var det dags för en ny bok av en helt annan författare. Då läste vi ”Gittan och gråvargarna” av Pia Lindenbaun. Den boken handlar om rädsla. Gittan är försiktig och rädd för mycket och en dag tappar hon bort sitt dagis och hamnar i skogen. Där träffar hon gråvargarna som hon börjar att leka med. Efter hennes besök hos gråvargarna är hon inte lika rädd längre som tidigare.

Trots att denna bok är skriven av en annan författare kopplade jag denna högläsning till något som Sanna hade berättat för oss på förmiddagen. Då berättade hon att när hon skrivet berättelser så brukar hon utgå från saker hon varit med om och sedan använder hon fantasin för att berättelsen ska bli extra spännande. Så när boken tog slut fick eleverna berätta om en situation som de själva varit med om där de upplevt rädsla. Sedan fick eleverna rita en bild på händelsen och så hjälptes vi åt att skriva korta berättelser till bilderna de gjort. Här nedan kan ni se vad härligt resultatet blev.

I morgon är tanken att eleverna ska få fortsätta rita på sina bilder och då använda sin fantasi för att göra sin
vardagshändelse mer spännande. Precis som en författare kan arbeta.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − sexton =